Funšterc, festival zasavske kulinarike

Funšterc, festival zasavske kulinarike, je uspešna zgodba, ki smo jo pričeli graditi v letu 2011. Želja po ohranitvi tradicionalne zasavske kulinarike, promocija le-te med mlajšimi generacijami ter izziv, pripraviti največjo, enodnevno turistično prireditev v Zasavju so glavne sestavine projekta, ki ga želimo predstaviti.

Projekt je zasnovan kot druženje ter sproščeno tekmovanje med ekipami (povečini gre za različna društva). Tekmuje se v inovativni pripravi funšterca ter krumpantoča, tradicionalnih zasavskih jedi. Zmagovalne ekipe določi strokovna komisija, prav tako pa svoje zmagovalce izberejo tudi obiskovalci, ki jih na ta način neposredno vključimo v samo dogajanje.

 

Odzivi v prvih nekaj letih so bili veliko večji od pričakovanega, kar nas navdaja z optimizmom ter željo po nadgradnji projekta in s tem razvoju ne le prireditve, temveč tudi tradicije in predvsem turizma v vseh zasavskih dolinah. Z nadgradnjo prireditve, želimo že v letošnjem letu pripraviti največjo enodnevno turistično prireditev v Zasavju, hkrati pa s sodelujočimi ekipami, ki prihajajo tudi iz drugih regij, dobro ime prireditve širiti izven meja Zasavja.

Program bomo nadgradili tudi z organiziranim otroškim programom, spremljevalnim programom, prikazom tradicionalnih obrti ter prodajo domačih izdelkov iz lokalnih ekoloških kmetij. Prav tako bomo poskrbeli za bogate nagrade za obiskovalce ter tekmovalce na prireditvi Funšterc, festivalu zasavske kulinarike. Prireditev je v preteklem letu obiskalo blizu 1000 obiskovalcev ter preko 15 sodelujočih ekip.

Pred leti se je ideja o turistični prireditvi v Zasavju zdela utopična, a smo vendarle poprijeli za delo in z veliko prostovoljnega dela uspeli pod streho spraviti 6 kulinaričnih festivalov. Celotna ekipa verjame v še precej večji potencial festivala, ki pa ga bo potrebno še dodobra razviti. Ugodna gospodarska situacija v državi in velik razvoj na področju turizma v Sloveniji sta še dodatna potrditev, da je idejo vredno razvijati in iz Funšterca zgraditi najbolj prepoznavno turistično prireditev Zasavja, kjer se bodo na enem mestu predstavili vsi turistični ponudniki naše regije in kjer bomo z našo tradicionalno kulinariko v naše kraje privabili tudi turiste, ne le iz drugih krajev Slovenije, temveč tudi iz tujine. Z veliko dobre volje in jasnim ciljem je mogoče marsikaj, zato smo v ekipi Funšterca pred že 7. festivalom zasavske kulinarike veliki optimisti.

Vabljeni, da se nam pridružite 🙂

Marko Funkl

vodja festivala

Velik pomen smo že od začetka namenili prepoznavnosti prireditve ter gradnji blagovne znamke. Začrtali smo triletni načrt razvoja prireditve, v katerem je osrednjega pomena dobra prepoznavnost v regiji ter kasneje po vsej Sloveniji. Ker želimo graditi dolgoročno uspešen projekt v simbiozi z okoljem ter okoliškimi društvi, podjetji ter aktivnimi posamezniki, se na vas obračamo z željo po sodelovanju.

Lokacija festivala

Festival Funšterc bo potekal na ploščadi pred bazenom.