Krompirjeve jedi v naših koncih izvirajo iz češke kuhinje, sem pa so jih zanesli steklarji. Ena najbolj prepoznavnih zasavskih jedi iz krompirja je krumpantoč, imenovan tudi krumpentoč ali krumpatoč. To staro in nezahtevno jed steklarjev pripravimo tako, da naribamo krompir, dodamo jajca in moko ter začinimo in dobro premešamo, da se vse sestavine vežejo skupaj. Pripravljeno maso v ponvi z vrelim oljem zlato zapečemo. V Zasavju se je pojavila tudi druga oblika krumpantoča, ki je bila dosti prej v ponudbi, zlasti pri revnejših družinah. Namesto bele moke se je jed pripravljala iz črne moke. Jedi se je dodala melisa in kakšna druga začimba z vrta.

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 3 velike krompirje
  • 10 dag masti ali olja
  • 1 jajce
  • 2 žlici ostre moke
  • ščep sol
  • ščep popra
  • ščep peteršilja

Surov krompir naribamo, ožmemo, mu dodamo sol, jajce in moko ter sesekljan svež peteršilj. Na vroči maščobi (približno 160 °C) oblikujemo male polpetke in jih z obeh strani popečemo do zlato-rumene pšenične barve.

Jed se lahko ponudi kot topla predjed z rahlo hrenovo omako ali kot priloga h glavni jedi. Če se jed servira kot samostojna jed, zraven ponudimo vrtno solato, radič ali regrat. (Avtor recepta: Iztok Gumzej)

Krumpantoč 1

(Foto: Robert Balen)

Namig: Z malo domišljije lahko namesto krompirja uporabimo buče in tako dobimo zlatorumeni bučni krumpantoč.