V Hrastniku se je v soboto, 13. septembra 2014, odvil že 4. Funšterc, festival zasavske kulinarike, ki ga pripravlja Društvo za družbene aktivnosti Rast. Tokrat smo zabeležili manjše število ekip kot prejšnja leta, saj je marsikateri ekipi narava onemogočila prihod na prizorišče. Kljub temu je rudarska jed funšterc ali knapovsko sonce, ki se tradicionalno pripravi iz jajc, moke in vode, zaživela v povsem novih preoblekah. Tri ekipe pa so svojo domišljijo prelile v zmes krompirja, moke, in jajc, t.i. krumpantoč, ki so ga v Zasavje zanesli steklarji. Najboljšo jed po izboru obiskovalcev so tudi tokrat pripravili Mladi kuharji.

funšterc11

Funšterc, festival zasavske kulinarike 2014, je nadaljevanje uspešne zgodbe, ki  smo jo pričeli graditi leta 2011. Pozitivnih odzivov na prireditev je vsako leto več, letos pa nas je še posebej razveselilo ogromno število obiskovalcev, ki so prišli okušat vzdušje in kulinariko, kljub slabemu vremenu. To nam daje motivacijo in zagon za naprej, saj smo dobili potrditev, da so ljudje prireditev vzeli za svojo in da je postala nepogrešljiv del hrastniškega ter zasavskega dogajanja.

Sproščeno tekmovanje v peki funšterca in krumpantoča so pospremile barvno okrašene stojnice tekmovalnih ekip, večinoma društev, ki so dogodek izkoristile tudi za promocijo svojih dejavnosti. Vsaka ekipa je funštercu in krumpantoču dodala svoj pečat in na krožnikih, ki so jih ekipe pripravile za strokovno komisijo, so se letos znašle prave umetnine. Ne le, da je bilo poskrbljeno za brbončice, vsak krožnik je bil umetelno dekoriran in tako prava paša za oči. Na mizi so se znašli funšterci z gobami, čokolado, domačo salamo, bučkami, jabolki, ocvirki in pa seveda s skrivnimi sestavinami, ki so zaokrožile okus te preproste, a odlične knapovske jedi.

Konkurenca v pripravi krumpantoča je bila manjša. Jedi iz krompirja so bile na steklarskih mizah v času pomanjkanja, vendar so letošnje tri ekipe dokazale, kako okusna jed je krumpantoč, ki z lahkoto najde mesto v vsaki kuhinji, hkrati pa domišljija kar kliče po dekoraciji te krompirjeve jedi, ki jo lahko ponudimo tudi z različnimi omakami.

Obiskovalci in strokovna komisija, so imeli tako precej težko nalogo pri ocenjevanju. Vsako jed so skrbno poizkusili, preučili debelino funšterca ter inovativnost sestavin, na koncu pa je seštevek rezultatov vseh treh članov pokazal, da je najboljši funšterc pripravila ekipa Funšterc team Boben – Čeče, ki je na prvih dveh prireditvah zmagala po mnenju obiskovalcev. V pripravi krumpantoča se je letos po mnenju komisije najbolj izkazala ekipa Domače zame, ki je osnovnim sestavinam dodala še nekaj bučnega pridiha in tako zasluženo zmagala v tej kategoriji.

Štirje osnovnošolci, Mladi kuharji, so se na Funštercu predstavili drugič in tako kot lansko leto poželi zmagoslavje. Če so obiskovalce osvojili s sladko različico funšterca, pa so letos dodali tudi slano in tako poskrbeli, da so na stojnici razvajali ljudi kar z dvema glavnima okusoma, ki jih zaznajo naše brbončice. S kreativnostjo, mladostjo in prikupnostjo so tako navdušili več kot 700 obiskovalcev in tako prejeli zasluženo prvo mesto po izboru publike. Vsaka izmed zmagovalnih ekip je prejela tudi pokal ter praktične nagrade.

Prireditev se je zaključila s podelitvijo nagrad obiskovalcem, ki so glasovali za svojo najljubšo ekipo. Splošno veselje ob uspešnem zaključku prireditve je Društvu za družbene aktivnosti Rast dalo nov zagon ter potrditev, da smo na pravi poti.

Naslednje leto nas čaka že jubilejna, peta prireditev. Veselimo se, da vas bomo lahko pozdravili na Funštercu 2015.

 

Funšterci in krumpantoči