Krumpantoč (tudi krumpentoč ali krumpatoč) je stara in nezahtevna jed steklarjev. Naribamo krompir, dodamo jajca in moko ter začinimo in dobro premešamo, da se vse sestavine vežejo skupaj. Pripravljeno maso v ponvi z vrelim oljem zlato zapečemo. V Zasavju se je pojavila tudi druga oblika krumpantoča, ki je bila dosti prej v ponudbi, zlasti pri revnejših družinah. Namesto bele moke se je jed pripravljala iz črne moke. Jedi se je dodala melisa in kakšna druga začimba z vrta.

Sestavine

Za 4 osebe potrebujemo:

  • 3 velike krompirje
  • 10 dag masti ali olja
  • 1 jajce
  • 2 žlici ostre moke
  • ščep sol
  • ščep popra
  • ščep peteršilja

Priprava

Surov krompir naribamo, ožmemo, mu dodamo sol, jajce in moko ter sesekljan svež peteršilj. Na vroči maščobi (približno 160 °C) oblikujemo male polpetke in jih z obeh strani popečemo do zlato-rumene pšenične barve.

Jed se lahko ponudi kot topla predjed z rahlo hrenovo omako ali kot priloga h glavni jedi. Če se jed servira kot samostojna jed, zraven ponudimo vrtno solato, radič ali regrat.

Avtor recepta: Iztok Gumzej